VZGOJA OTROKA

Ti otroci! Tako neskončno jih imamo radi, pa tako nič ne ubogajo. Pa kako se afnajo. Pa kako se zjutraj obirajo. Pa kako zvečer zavlačujejo. Pa koliko solz, ko je treba kaj postoriti ali kaj prenehati. Pa v šoli dekoncentrirani. Pa v vrtcu se ne postavijo zase. Pa zanalašč polivajo, packajo, rišejo po stenah. Pa nič niso pri miru. Pa ne dajo nam miru. Non stop so v pogonu. Pa nič ne jejo. Pa vse bi po njihovo. Pa smejijo se mi, ko jih kaj ukažem. Pa ščipajo, pa grizejo. Pa ne berejo hitro, pa ne pišejo lepo. Pa ta trma. Pa to jezikanje. Pa,... AMPAK, tako jih imamo radi. Pa vemo, da je vse od zgoraj naštetega razvoj. Razvoj inteligentnega človečka, ki se umešča pod to sonce in si želi to inteligenco obdržat.

Pa razumemo ta razvoj? Pa imamo znanje o vzgoji? Pa se vprašamo, mogoče smo pa mi tisti, ki ne znamo, ki ne vemo. Pa si rečemo, suhoparno, da se potolažimo...ah sej bo minilo. Poleg pa neuspešno krmarimo z NE-ji, ki jih nihče ne sliši, s kaznimi in pogojevanji, ki ne spremenijo ničesar, le našo slabo vest povečajo. Nič takega. To se dogaja vsem. Tudi OK je, da se nam dogaja, ni pa OK, da nič ne storimo glede tega in samo iz dneva v dan tulimo, kako so otroci naporni, AMPAK, radi jih pa imamo. Lahko pa smo v uri, dveh, treh bolj seznanjeni s tem, razumemo otroka in si pridobimo znanje in razumevanje, zakaj nas starše to tako moti, iritira, spravlja ob živce.

Svetovalne ure so namenjene staršem, da se ob pogovoru in raziskovanju problemov v vašem odnosu do otroka najde pot, ki bo najbolj možno prava za vašo družino. Za vsak problem oz. nemoč obstaja rešitev. In rešitve so znanje otrokovega razvoja v vzgoji in prepoznavanje in dovoljevanje čustvenih afektov skozi odraščanje. Skozi pogovor vas vodim v iskanje rešitev in dam napotke, kako postopati s svojim otrokom, ki mu nismo kos v določenih situacijah ali pa smo nemočni.
Tu sem zato, da vas razumem, da vas preusmerim na pot, ki je OK za vas vse in se samo za otroka ali samo starše. Vzajemno razumevanje in spoštovanje vodi v zdrav odnos. Tu nisem zato, da kažem na vas s prstom, kako to ne znate, kako tega ne veste. Rezultati so umirjeni starši in umirjeni, uspešni otroci. Mirno jutro, prijazno in veselo popoldne in ljubeč večer. Z vztrajnostjo in doslednostjo imamo možnost živeti v lepem odnosu z našim otrokom.

Odločitev pa je vaša. Prepustiti in si potem očitati celo življenje ali investirati čas v znanje?

TOP